Reedene suurpesu ehk moslemite puhtusest


,,Vabandega härra. Mulle öeldi, et olete moslem? … Sellisel juhul ma sooviksin teada kuidas teil inimestel õnnestub ainult korra nädalas vannis käia[1]?”

Võimalik, et vähem võhiklikkusest ja rohkem minu maha tegemiseks jätkas ta samas vaimus: ,,Ma saan aru, et te võtate vanni üksnes džumual, see tähendab reedeti?”

Ma eirasin lõikavat pilget tema toonis ja laususin: ,,Jah, teil võib täiesti õigus olla …” Vaikisin siis hetke ja lisasin: „selles osas, et moslemid käivad reedeti vannis, kuid ühtlasi teevad nad seda ka pidustuste eelõhtul. Samuti võtavad nad vanni peale surnu pesemist. Moslemimehed pesevad end väga põhjalikult peale igat spermapurset ja mosleminaised kuupuhastuse ning sünnitusjärgse veritsuse lõppedes. Moslemipaarid käivad vannis peale igat seksuaalvahekorda. Aga see kõik on lisaks igapäevasele pesemisele. Kas teadsite, härra, moslemid pesevad oma intiimpiirkonda veega puhtaks isegi pärast igat loomulike vajaduste rahuldamist? Kas teadsite ka, et moslemid pesevad end enne igat palvet viis korda päevas? Kusjuures nad pesevad puhtaks kõik need kehaosad, mis on paljastatud keskkonna saastumisele!”

Kas see on teadmatusest või plaanipärasest propagandasõja kampaaniast, otsustada on raske, kuid siinkohal on hea anda põgus ülevaade islami puhtuse üldmõistest ja selle praktiseerimisest neile, kes on moslemite ja islami suhtes teadmatuses ning valeinfo hoogtöödest suhteliselt haavatavad.

Puhtuse tähtsust islamis võib mõõta juba sellest lihtsast tõsiasjast, et suurem osa Prohveti (صلى الله عليه وآله وسلم) tegude ja ütlemiste (hadiithide) ning islami õiguse (fiqh) raamatuid algavad tahara ehk puhtuse peatükiga. Tegelikult seisneb tahara mõiste taga midagi enamat kui lihtsalt tavapärane puhtus.

Tahara peatükk teeb otsad lahti vee liigitusega ja jätkub sellega, kuidas vesi muutub mustaks või reostub; vee puhastamise viiside ja meetoditega ning teiste teemadega. Peatükk tõmbab otsad kokku lõputeemaga ,,Kuidas moslemid peavad surnut pesema?”.

Moslemid eiravad suures osas läänest levinud pealiskaudset ja kosmeetilist ,,maniküüri ja pediküüri” mõistet. Nad ei usu lõhnastatud tualettpaberisse!

Moslemimeestele on kohustuseks ümberlõikus, et väiksemadki uriiniraasud ei jääks kuidagi suguelundi eesnaha taha ,,lõksu”. Tänapäevased uuringud on tõestanud, et AIDSi on kõige vähem just ümberlõikuse praktiseerijate hulgas. Ka on kinnitatud, et mosleminaised moodustavad kõige väiksema protsendi tupevähi ohvrite hulgas üldse ja seda saab seletada ainult selle asjaoluga, et nende mehed on ümberlõigatud ja seega alati puhtad.

Moslemid on kohustatud eemaldama oma häbeme- ja kaenlaalused karvad. Seegi nõudlus on seotud hügieeniga ja nende rutiinne tava paljude teiste asjade hulgas. Mehi juhendatakse vuntsegi pügama, et need oleksid söögist-joogist puhtad. Meie armastatud Prohvet (صلى الله عليه وآله وسلم) keelas väga rangelt sibula ja küüslaugu (ja see tähendab iga ebameeldiva lõhnaga toidu või aine, sigaretid sealhulgas) tarbimise enne pühakotta minemist, et kaaspalvetajaid vänge lõhnaga mitte häirida. Nagu teate on kord päevas hammaste pesemine üsna hiljuti sisse seatud hügieeninõue, kuid moslemid kasutavad Prohveti (صلى الله عليه وآله وسلم) soovituse kohaselt siwaaki ehk taimset harja juba viimased 1400 aastat ning seda vähemalt viis korda päevas.

Puhtus on islami seadusandlusesse sisse kirjutatud. See on vajalik osa Jumala ülistamises, olgu selleks siis Koraani retsiteerimine, igapäevaste palvete sooritamine, paastumine või palverännak. Moslem ei tohi teha oma palveid musta keha, määrdunud riietega või musta pinna peal. Püha Koraan juhendab usklikke, et nad hoiaksid oma kehad puhtad (74:4) ja nad peavadki selle sõnumi täpselt omaks võtma, sest Allah armastab neid, kes on puhtad (2:222).

Selle näiteks, kui kaugele islam läheb oma järgijate hoolitsusega isikliku hügieeni eest, võibki tuua eespool mainitud värsiread. Selle läbi on näiteks moslemitel kategooriliselt keelatud naisega menstruatsiooni ajal vahekorras olla.

Nüüd võite arvata, et islam on puhtuse suhtes rangem, kui seda ette kujutasite. Samas ei tohi unustada, et tegelikkuses on islamis veelgi olulisemal kohal mõtete, südame ja tegude puhtus. Väline puhtus ja puhastusrituaalid on tegelikult vaid ettevalmistustööd, et saavutada midagi veelgi olulisemat ja selleks on hingeline heaolu ja puhtus, mis omakorda ongi islami peamiseks sihiks.

Allikas: http://www.islamawareness.net/Cleanliness/friday.html


[1] Toimetaja märkus: Vanniskäigu all on mõeldud ghuslit ehk suurt puhastust, mida võib, aga ei pea sooritama just vannis. Kõige sagedamini tehakse seda saunas või duši all.

people found this article helpful. What about you?