Kurjade vaimude väljaajamine


Kurjadest vaimudest – džinnidest või saatanatest – vaevatud olemine ja nende välja ajamine kuulub islami uskumuste juurde juba islami algusest. Džinnid võivad siseneda inimetesse, kellel on hood ja panna ta rääkima arusaamatuid sõnu või arusaadavaid sõnu, millest ütleja ise midagi ei tea. Kui sellist inimest, kellel džinni hoog peal on, lüüa nii kõvasti, et sellest löögist piisaks kaameli tapmiseks, siis too inimene seda lööki ei tunne.[1]

Islami õpetlased hoiatavad kurjade vaimude väljaajamise eest, sest paljudel juhtudel võib inimene lihtsalt haige olla; sellel pole kurjade vaimudega midagi pistmist. Seega peaksid usklikud kurjade vaimude väljaajamise suhtes väga ettevaatlikud olema.

Islam eitab ka surnud inimeste hingede poolset elava keha üle võtmist. Enamikel taolistel juhtudel on tegemist džinnidega, kes üritavad inimesi petta; enamjaolt pattu tegema, näiteks surnuid austama, amulette kasutama ja hingedelt abi paluma.

KURJADE VAIMUDE VÄLJAAJAMINE KORAANIS JA SUNNAS

Koraanis seisab: „Need, kes kasutavad intressi, ei saa (Viimsel Kohtupäeval) muud moodi seista kui seisavad need, keda saatan hullumiseni peksab“ (2:275)

Islami õpetlased, nagu niteks Al-Qurtubi, kasutavad seda värssi tõendina nende vastu, kes eitavad, et džinnid võiksid inimestesse siseneda või neile kuidagi kurja teha.

On ka jutustusi Prohvet Muhammedi (صلى اﷲ عليه وسلم) ja tema kaaslaste kohta, kuidas nood ajasid kurje vaime inimeste kehadest välja, kasutades selleks Koraani, duaasid ja Zamzami vett.

Näiteks Yala ibn Murah (رضي اﷲ عنه) jutustas: „Ma nägin Jumala Sõnumitoojat (صلى اﷲ عليه وسلم) tegemas kolme asja, mida keegi enne ega peale mind ei näinud. Ma käisin temaga reisil. Teel möödusime me naisest, kes istus tee ääres väikese poisiga. Ta hüüdis: „Oo Jumala Sõnumitooja, seda poissi vaevab katsumus ja tema võttu vaevab see katsumus meid kõiki. Tal käivad ma ei tea mitu korda päevas hood peal.“ Ta (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Anna ta minu kätte,“ ja naine tõstis ta üles Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) juurde. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) pani poisi enda ja sadula keskkoha vahele, avas ta suu ja puhus kolm korda sinna sisse, öeldes: „Jumala nimel, ma olen Jumala sulane, roni välja, Jumala vaenlane!“ Seejärel andis ta poisi ema kätte tagasi ja ütles: „Tule meie tagasituleku ajaks siiasamasse ja anna teada, kuidas tal läheb.“ Seejärel me läksime edasi. Tagasiteel leidsime naise samast kohast; tal oli kaasas kolm lammast. Kui Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) küsis: „Kuidas su pojal läheb?“ vastas naine: „Selle nimel, Kes sind tõega saatis, me pole siiani tema käitumises midagi ebaharilikku täheldanud …“ (Musnad Ahmand, köide 4, lk 170)

ISLAM JA PSÜHHIAATRIA

Ata ibn Abi Rabah on edastanud: „Ibn Abbas ütles mulle: „Kas näitan sulle naist Paradiisirahva seast?“ Ma vastasin: „Jah!“ Ta ütles: „See mustanahaline naine tuli Prohveti juurde ja ütles: „Mul käivad epilepsia hood ja mu keha paljastub. Palun palu minu eest Jumalat.“ Prohvet ütles talle: „Kui soovid, siis ole kannatlik ja sa saad Paradiisi ja kui soovid, siis palun Jumalat, et Ta su terveks teeks.“ Naine vastas: „Ma olen kannatlik,“ ja lisas: „aga mu keha paljastub, seega palun palu Jumalat, et ma ei paljastuks.“ Seega palus Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) naise eest Jumalat.““ (Bukhari)

Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ei püüdnud teda kurjasid vaime välja ajades aidata vaid lihtsalt palus ta eest. See tähendab, et islam tunnistab ka psühholoogilisi haigusi ja nende ja kurjast vaimust vaevatud olemise vahel on vahe. Head moslemitest Koraaniga ravitsejad suudavad nende kahe vahel vahet teha ja saadavad psühholoogiliselt haiged inimesed arsti juurde.

KAS MUL ON DŽINN SEES?

Seda, kes keegi on kurjast vaimust vaevatud, on lihtne selgeks teha. Ärge olge paranoilised! Samas, kui teil on mõni psühholoogiline või muu haigus, mida tänapäeva teadus kindlaks teha või ravida ei suuda; kui näete või kuulete teatud asju või hääle, kui kannatate skisofreenia või epilepsia all, siis on teil võib-olla džinn sees. Kui te Koraani retsiteerimise peale minestate, öösel õudusunenägusid nägema hakkate või teil pea valutama hakkab, siis see on üheks kindlaks märgiks, et teil võib kuri vaim sees olla.

KUIDAS RAVIDA?

Kõige esimene ja kõige olulisem element Koraaniga ravitsemise juures on usk, et mitte keegi ei saa meile head ega kurja teha, kui Jumal seda ei taha. Koraan meenutab meile korduvalt, et tõeline moslem peab vaid Jumalasse uskuma ja teab, et vaid Tema laseb meile nii tõelist head kui tõelist halba osaks langeda. Kõik, mis meile saab osaks inimeste või muude olendite läbi, on kõrvaline ja Jumal siiski kontrollib ka neid. Seega on parimaks ravimiks pidevalt Jumala abi ja kaitse otsimine. Saatan ja kõik tema trikid ei suuda Jumala tahte vastu midagi.

ENNE RAVITSEJA KUTSUMIST

Kõige parem on endale ise rukjat teha, enne kui üldse on mõtet ravitsejaga ühendust võtta.[2] Kui aga otsustate kõigest hoolimata ravitseja kutsuda, siis peate oleme täiesti kindel, et see inimene tõesti on heade kavatsustega šeik ja mitte mõni nõid, kes soovib teist vaid ühel või teisel viisil kasu lõigata.

Vältige ravitsesjaid, kes:

– küsivad teie ema nime, sest vaid vale-ravitsejad küsivad seda;

– ütlevad, et head džinnid aitavad teda, sest pole mingit viisi, kuidas inimene saaks kindlaks teha, kas džinn, kellega ta koostööd teeb, on heatahtlik või pahatahtlik petja; paljud „võimetega“ inimesed saavad lihtsalt džinnidelt ühel või teisel viisil petta;

–  kirjutab sümbolid või lugematu teksti koos või ilma Koraani värssideta;

– kasutab ükskõik millisel viisil liiva (kirjutab sellele, lööb seda, käib sellel jne);

– palub sul teha imelikke asju, nagu musta looma tapmine või mõne talismani kandmine või kusagile peitmine;

– ei palveta regulaarselt kogukonnas (tavaliselt meeldib nõidadel pigem üksi olla, seega nad väldivad kogukonnapalveid);

– küsib palju raha, sest reeglina ravivad tõelised ravitsejad kas tasuta või vaid minimaalse tasu eest, et ära elada (kui neil puudub muu elatusallikas ja nad tegelevad kogu aeg ravitsemisega).


[1] Ibn Taymiyyah – „Majmoo Al-Fatawa“

[2] Täpsemat infot selle kohta mida, kuidas ja millal lugeda, saate eelnevatest ja järgnevatest artiklitest.

Allikas: http://www.islam-universe.com/Exorcism.html

people found this article helpful. What about you?