Lääne haritlaste arvamused


1. Saksa poeet Wolfgang Goethe (Saksa kirjanik ja teadlane, poeesia, draama ning romaanide suurepärane meister. Ta viis läbi teaduslikke uurimusi erinevates valdkondades, eriti botaanikas ning oli valitsuses mitmel kõrgel kohal)ütles: „Otsisin ajaloost inimparadigmat ning leidsin selle Muhammedis.”

2. Professor Keith Moore (üks maailma prominentsemaid anatoomia ja embrüoloogia teadlasi, Kanada Anatoomide Assotsiatsiooni endine president, Toronto Ülikooli anatoomia ja rakubioloogia emeriitprofessor) ütles oma raamatus „Arenev inimene”:
„Minu jaoks on vägagi selge, et kõik see informatsioon pidi Muhammedile tulema Jumalalt, kuna enamus antud fakte on teaduse poolt avastatud alles palju sajandeid hiljem. See on minu jaoks kindlaks tõendiks, et Muhammed pidi olema Jumala saadik.”
Ta ütles veel: „Mul ei ole sugugi raske leppida sellega, et tegemist on jumaliku inspiratsiooni või revelatsiooniga, mis ta nende väideteni viis.”

3. Dr Maurice Bucaille (väljapaistev Prantsuse kirurg, teadlane, õpetlane)ütles oma raamatus „Koraan ja teadus”:
„Selle (Koraani) täiesti objektiivne modernse teaduse valguses uurimine tunnistab nende kahe nõsolekut, nagu juba varem mitu korda öeldud sai. On täiesti mõeldamatu, et inimene Muhammedi ajast oleks suuteline midagi taolist väitma. Seda kinnitavad meile meie tänapäevased teadmised. Sellised kaalutlused annavadki Koraani revelatsioonile täiesti ainulaadse koha ning sunnivad neutraalsel seisukohal teadlasi tunnistama, et on võimatu kõigele sellele vaid materiaalsest seisukohast lähtudes seletust leida.”

4. Annie Besant (Inglise teosofist, filosoof ning poliitiline figuur, kes propageeris India iseseisvust ning hariduslikke reforme)ütles raamatus „Mohammadi elu ning õpetus” („The Life and Teachings of Mohammad”):
„On võimatu, et keegi, kes õpib suure araabia prohveti elu ning iseloomu kohta, kes teab, kuidas ta õpetas ning kuidas elas, võiks selle vägeva mehe, ühe Kõigekõrgema suure sõnumitooja, suhtes tunda midagi vähemat kui sügavat austust. Ning kuigi see, mida ma teile ütlen, võib paljuski korrata seda, mis juba paljudele tuttav, imetlen ma ise, iga kord, kui taas tema kohta loen, teda uut moodi, tunnen uut moodi austust selle võimsa araabia õpetaja vastu.”

5. Dr Gustav Weil (kuulus Saksa orientalist, surnud 1889)on oma raamatus „Islamirahvaste ajalugu” („History of the Islamic Peoples”) öelnud:
„Muhammed oli oma rahvale säravaks eeskujuks. Tema iseloom oli puhas ning ilma ühegi plekita. Tema kodu, riietumisstiili kui ka toitu iseloomustas äärmine lihtsus. Ta oli niivõrd lihtne, et tema kaaslased ei avaldanud talle milgil erilisel viisil austust ning ta ei palunud iial ühelgi orjal teha midagi, millega ta ise hakkama sai. Ta oli kõigile ja igal ajal kättesaadav. Ta külastas haigeid ning oli kõigi suhtes kaastundlik. Tema heatahtlikkus ning lahkus olid piiritud nagu ka tema murelik hoolitsus ühiskonna heaolu eest.”  (Afzalur-Rahman, „Encyclopedia of Seerah” („Sīra (elulugude) entsüklopeedia”))

6. Maurice Gaudefroy (Tuntud Prantsuse lingvist, sotsioloog, religiooniajaloolane; islamimaailma ajaloo ekspert; surnud 1957.)ütles:
„See, et Muhammed oli prohvet ja mitte teoloog, on ilmselge fakt. Teda ümbritsevad mehed, kes moodustasid algelise islamikogukonna mõjuka eliidi, rahuldusid tema poolt Jumala nimel välja kuulutatud seaduse täitmise ning tema õpetuse ning eeskuju järgimisega. (Afzalur-Rahman, „Encyclopedia of Seerah” („Sīra (elulugude) entsüklopeedia”))

7. Washington Irving (kuulus kirjanik, surnud 1859)ütles:
„Tema militaarsed võidud ei toonud endaga kaasa mingit uhkust ega mõttetut hiilgust, nagu oleks kindlasti juhtunud, kui ta oleks seda kõike teinud vaid isekatel eesmärkidel. Oma võimu kõrgajal säilitas ta samasuguse lihtsuse nii oma käitumises kui välimuses, nagu ka ta elu raskematel perioodidel. Ta oli kaugel eneseülistusest – talle ei meeldinud isegi, kui keegi sisenedes talle kuidagi erilisel moel austust avaldas.” (Afzalur-Rahman, „Encyclopedia of Seerah” („Sīra (elulugude) entsüklopeedia”))

Peatükk Abdurrahman Al-Sheha raamatust „Muhammad the Messenger of God” („Jumala Sõnumitooja Muhammed”)

people found this article helpful. What about you?