Abielu seadused


Fiqh un-nikääh

šeik Yasir Qadhi – http://www.audioislam.com/?subcategory=Marriage

See päev, mil ütleme kellegagi oma elu jagamiseks „jah“ sõna, on enamuse inimeste jaoks elu kõige ilusam. Abiellumise juurde käivad meie vaimusilmas ilusad kleidid, uhked ülikonnad, palju lilli, head toitu ja suur pidu. Iga moslem peaks selle eest hea seisma, et tema siinse elu üks olulisemaid partnerluslepinguid – abieluleping – saaks teostatud just nii, nagu Prohvet Muhammed (saws) meile seda õpetas.

Islami õigusteaduse raamatutes räägitakse abielust reeglina peale kaubandust, kuna abieluleping on üks tüüp ärilepingutest. Siin ei ole mõeldud muidugi seda, et mees selle lepinguga omale naise ostab või naine mehe, vaid abieluleping on mingil määral nagu äritehing, kuna läbi selle lepivad kaks osapoolt kokku millegi kasutamises, mis enne oli keelatud – seksuaalsuhted nimelt. Aqd un-nikääh tähendakski araabia keelest otse tõlgituna „abieluleping“ ehk „seksuaalühte leping“. Kuna see siiski erineb teistest ärilepingutest, on selle jaoks islami õigusteaduse raamatutes eraldi peatükk.

Jumal on keelanud nunnaks ja mungaks hakkamise ja öelnud, et see ei kuulu islami juurde. Abielu on üks Jumala märkidest: „Ja üheks Tema märkidest on, et Ta lõi teile teist endist kaasad, et võiksite neist lohutust leida ja Ta lõi teie vahele südamlikkuse ja halastuse. Kindlasti on selles märgid inimeste jaoks, kes mõtisklevad.“ (30:21) Vaid koos saab paar olla täiuslik. Koraanis on kirjas: „… Nemad on teile rüüks ja teie olete neile rüüks …“ (2:187). Seega abikaasad on nagu üksteise rõivad – ilma riieteta oleme alasti, ei ole täiuslikud; riided kaitsevad meid päikese, külma jne eest, abikaasad kaitsevad meid zina[1] eest. Mees vajab naist ja naine vajab meest, ilma üksteiseta ei saa nad täisväärtuslikku elu elada. Muhammed (saws) on öelnud: „Naised ja mehed on nagu üksteise kaksikpooled – nad vajavad ükstiest, et olla täiuslikud.“


[1] illegaalne seksuaalsuhe

people found this article helpful. What about you?