Astronoomilised kaalutlused


Igas islamikalendri kuus on kas 29 või 30 päeva, kuid iga kuu päevade arv varieerub aastast aastasse. Iga kuu esimene päev algab vahetult peale eelmise päeva päikeseloojangut, kui esimest korda on näha noorkuud. Kui eelmise kuu 29. päeva päikeseloojangu järel on noorkuud näha, on päikeseloojanguga järelikult alanud uus kuu. Kui aga vahetult peale päikeseloojangut noorkuud näha ei ole, on alanud sama kuu 30. päev.

Uue kuu algust peab moslemi juhtidest komitee ees tunnistama üks või mitu usaldusväärset meest. Seda vana traditsiooni praktiseeritakse ka tänapäeval suures enamuses islamiriikidest. Noorkuu otsimine kuuvahetuse ajal motiveeris moslemeid astronoomiaga tegelema ja sellest tulenevalt jäid moslemid astronoomia kui teadusharu arengus sajanditeks esiritta.

Kuna läänes loojub kuu võrreldes päikesega progressiivselt hiljem, on tõenäosus, et lääne moslemid näevad noorkuud päev enne ida moslemeid. Sellest ja mitmetest muudest olulistest faktoritest tingitult ei alga islamikalendri kuud kõigis islamiriikides samal ajal. Ka ei ole võimalik kuude pikkust täpselt aastaks ette ennustada.

people found this article helpful. What about you?