Piima tekkimine


„Ja tõesti on teile kariloomades õppetund: Me joodame teid sellest, mis on nende kõhtudes, seeditud toidu ja vere vahel – puhast ja maitsvat piima joojatele.“ (16:66)

Tihti näeme kitsi, lambaid ja lehmi rohtu söömas, kuid kunagi ei mõtle me sellele, kuidas saab sellest rohust toitev ja väärtuslik piim, mida joome ja millest piimatooteid valmistatakse.

William Harvey avastas vereringe ligi tuhat aastat peale Prohveti (saws) surma. Prohvet Muhammedi (saws) eluajal ei teadnud keegi, et veri viib seeditud toidust imbuvad toiduained piima moodustavatesse piimanäärmetesse. Veri kogub seeditud toidust moodustunud ained kokku ja transpordib need erinevatesse keha organitesse, kaasa arvatud piimanäärmetesse. Kogu protsess hakkab peale sellega, et veri puutub seedekulgla seinal kokku selle sisuga. Enne teekonna jätku vere juhtimisel imendub osa seeditud toidust soolde. Kogu see info on tänapäevase bioloogia, keemia ja seedefüsioloogia uuringute tulemus, millest 14 sajandit tagasi kellelgi aimugi ei olnud.

Piima tekkimisest ja kasutusest on veel muudki õppida. Piim on iga vastsündinud imetaja esimene toit, vaalast inimlapseni. Piimas on lapsele kõik vajalik olemas ja seda ei ole võimalik mitte ühegi maailmas eksisteeriva toitva toiduainega asendada. Isegi kui tänapäeval on olemas suurel hulgal rinnapiimaasendajaid, mida teadlased analüüside ja arvutuste tulemusel on püüdnud võimalikult rinnapiima sarnaseks teha, ei ole siiski veel loodud midagi sellist, mis ema piima asendab. Lapsed, kes saavad rinda, võivad kuni pool aastat või kauemgi vaid rinnatoidul olla, samas kui kunsttoitu söövad lapsed peaksid arsti soovitusel juba neljandast elukuust alates lisatoitu saama, et hästi kasvada ja areneda. Ka on kunsttoidul olevate laste immuunsüsteem reeglina nõrgem, kuna rinnapiim ei ole beebidele mitte ainult toiduks vaid sisaldab ka aineid, mis lapse tervist tugevdavad ja ta haiguste vastu immuunseks muudavad. Juba emaüsas harjutavad lapsed pöialt imedes rinna imemist. Seegi on tõendiks, et see kõik on Looja plaan, mitte mingi juhus.

Isegi kui inimlaps enam rinnapiima ei saa, jäävad piim ja piimasaadused nagu juust, jogurt või keefir, siiski tema toidusedelis olulisele kohale. Piimast saame me selliseid olulisi aineid nagu proteiin, laktoos ja suhkrut ning mineraalaineid nagu kaltsium, kaseiin ja fosfor, rääkimata suurest hulgast vitamiinidest.

people found this article helpful. What about you?