Araablane=moslem???


Kuigi arvamus, et moslem = araablane on väga laialt levinud, on ainult 15-18% kogu maailma moslemitest araablased. Näiteks Indias elab rohkem moslemeid kui Araabia poolsaarel ja Indoneesias veelgi rohkem kui Indias. Uskumus, et islam on vaid araablaste usund, on pelgalt müüt. See valearusaam põhineb tõenäoliselt faktil, et enamus esimese põlvkonna moslemeid olid araablased, et Koraan on araabiakeelne ja et prohvet Muhammed (saws) oli araablane.

Siiski näitavad nii islami õpetused kui selle leviku ajalugu, et islam on levinud paljude erinevate rahvaste, rasside ja inimeste hulgas. Araabia maailmast väljaspool on moslemeid veel näiteks järgmisetes riikides:

Afganistan – 99% (afganistanlased ei ole araablased!)

Aserbaidžaan – 93,4%

Bangladesh – 83%

Brunei – 67%

Burkina Faso – 50%

Djibouti – 94%

Elevandiluurannik – 40%

Etioopia – 50%

Fidži – 8%

Filipiinid – 5%

Gambia – 90%

Gruusia – 10%

Guinea – 85%

Hiina – 2% (üle 26 miljoni inimese)

India – 13,5% (147 miljonit 872 tuhat 519 inimest!!! … isegi araabia maailmas pole nii palju inimesi kokku)

Indoneesia – 88% (215 miljonit 998 tuhat 410 inimest)

Iraan (NB! Ei ole araabia maa!) – 98%

Kamerun – 20%

Kasahstan – 47%

Keenia – 10%

Kesk-Aafrika Vabariik –15%

Kõrgõzstan – 75%

Libeeria – 20%

Malaisia – protsent puudub (moslemite kogudus on riigi suurim)

Mali – 90%

Mauritius – 17%

Mongoolia – 4%

Nepal – 4,2%

Niger – 80%

Nigeeria – 50%

Pakistan – 97%

Sansibar –  üle 99%

Senegal – 94%

Sierra Leone – 60%

Singapur – 15%

Somaalia – 100%

Sri Lanka – 8%

Sudaan – 70%

Suriname – 20%

Svaasimaa – 10%

Tadžikistan – 90%

Tai – 5%

Tansaania – 35%

Togo – 20%

Tšaad – 51%

Türgi (ei ole araabia maa!) – 99,8%

Türkmenistan – 90%

Uganda – 16%

Usbekistan – 88%

Venemaa – 15% (üle 20 miljoni, seega rohkem kui näiteks Süürias)

Nagu näha, on väga suur hulk moslemeid (mitmeid ja mitmeid kordi rohkem kui araabia riikides) koondunud endiste Nõukogude Liidu ning Kaug-Ida aladele. Juba ainuüksi Indoneesia, India ja Hiina teevad araablastele oma moslemite arvuga igas mõttes pika puuga ära.
Iisraelis elab 16% moslemeid, kuid seal on tegu reeglina palestiinlastega. Samas ei saa märkimata jätta, et riigis elab ka 2% araablastest kristlasi.
Euroopas on moslemeid (NB! mitte sisserännanute hulgas) Albaanias 70%, Bosnia ja Hertsegoviinas 40%, Bulgaarias 12,2%, Küprosel 18%, Serbias ja Montenegros kokku 20% ning Sloveenias 2,5% elanikkonnast. Samuti ei tohi unustada, et  mitmed riigid, mida peetakse araabia riikideks, pole seda üldsegi mitte, nagu näiteks Türgi ja Iraan (Pärsia). Inimesed neis maades räägivad emakeelena keeli, mis ei kuulu araabia keelega ühte keelkonda ja nad on erineva etnilise päritoluga kui araablased.

Nagu iga moslem pole araablane, nii pole ka iga araablane veel automaatselt moslem. Araabia maailmas on kristlasi (mittesisserännanud) Egiptuses 10%, Jordaanias 6%, Liibanonis 40%, Süürias 10% ja päris suur protsent ka Palestiinas (kuid andmed ei ole kättesaadavad). Oluline on meeles pidada, et palestiinlaste vabadusvõitluse eesotsas on just väga suurel hulgal kristlasi. Seega on vale väita nagu Iisraeli-Palestiina konflikt oleks religioosne, juutide- ja moslemitevaheline probleem. Tegelikkuses on küsimus siiski poliitiline – võitlus maa pärast, kus ühel pool on juhtumisi juudid ning teisel pool moslemid ja kristlased. Näiteks palestiinlaste kauaaegse juhi Yasser Arafati abikaasa on kristlane.
Kõike seda arvestades on kindel, et kumbki neist võrranditest – araablane = moslem ja moslem = araablane, paika ei pea. Ülisuur enamus moslemitest ei ole iial maailma halvakspanu millegiga ära teeninud, maailma ei tule selle pealegi, et ka nemad sellesse paljukirutud moslemiteringi kuuluvad.

Prohvet Muhammedi (saws) misjoni päris algusaastatest peale, olid tema järgijad pärit väga erinevatest kohtadest: nendeks olid näiteks Aafrikast pärit ori Bilal, Bütsantsi roomlane Suhaib, juudi rabi Ibn Salam ja pärslane Salman. Kuna religioosne tõde on igavene ja muutumatu ning inimkond on nagu üks perekond, õpetab islam, et Kõigevägevama Jumala ilmutused inimkonnale on alati sisukad, selged ja universaalsed olnud.

Islam on mõeldud kõikidele inimestele, olenemata rassist, rahvusest ja keelelisest taustast. Moslemimaailm Nigeeriast Bosniani ja Malaisiast Afghanistanini on piisav tõestus, et islam on universaalne sõnum kogu inimkonnale, rääkimata tõsiasjast, et märkimisväärne arv erinevatest rassidest ja erineva rahvusliku taustaga eurooplasi ja ameeriklasi pöördub islamisse iga päev.

people found this article helpful. What about you?