Kuidas käituda moslemiga?


Kui reisime või puutume muul viisil kokku välismaalastega, ei tule me alati selle peale, et arusaamatused meie vahel võiksid olla tingitud meie kultuurilistest erinevustest. Ikka mõtleme, et küll see teine isik on imelik ja miks ta küll nii või naa arvab, ütleb, reageerib jne. Samas ei tule me tihti mõttele, et võib-olla oleme just meie oma arvamusega siin ilmas vähemuses ning see “kummaline” teine esindab enamust.
Olgu kuidas on, parem oleks alati olla veidigi ettevalmistatud, kui mõnest muust kultuurist inimesega kokku puutume. Sama kehtib ka religioonide kohta. Iga haritud inimene võiks teada vähemalt miinimumi muude religioonide kohta, et nende esindajaid oma teadmatu käitumisega mitte solvata. Siinkohal puudutamegi veidi teemat – kuidas tuleks käituda moslemiga?
Kõigepealt tuleb meeles pidada, et islamimaailmas on mehed ja naised selgelt eraldatud; mitte seetõttu, et üks pool oleks kuidagi alaväärsem kui teine, vaid lihtsalt igasuguste sotsiaalsete probleemide vältimiseks (nagu näiteks naiste ahistamine jne). Seega, kui puutute kokku moslemitega, hoidke pigem kontakti oma sugupoole esindajate kui vastassugupoole omadega. Kui reisite näiteks mõnda islamiriiki, siis tänaval kella või suuna küsimiseks pöörduge meesterahva poole, kui olete mees ning naisterahva poole, juhul kui olete ise naine.
Ärge püüdke vastassugupoolel kätt suruda ega kuidagi neid füüsiliselt puudutada, välja arvatud kui nad ise selleks esimese sammu teevad. Sama kehtib ka näiteks lennujaamatöötajate kohta – kui naisterahvast tuleb läbi otsida, siis peab seda kindlasti tegema teine naine ning tungivalt soovitatav on paluda tal sellisel juhul endaga kaasa kusagile kõrvalisse ruumi minna, kui soovite, et ta näiteks mõne riideeseme ära võtaks. Moslemist naisele võrdub pearäti eemaldamine eurooplanna puhul pluusi seljast võtmisega ning rinnahoidja väele jäämisega!
Kui selles samas lennujaama olukorras näiteks peaks meesterahvas abikaasaga reisivalt moslemist naiselt midagi küsima, siis oleks parem, kui seda küsitaks tema abikaasalt. Juhul, kui on tegemist naisküsitlejaga, võib ta küsimusi esitada nii naisele kui mehele.
Moslemid ei joo alkoholi ega söö sealiha või vere baasil valmistatud toitu (näiteks verivorsti ei maksa neile pakkuda). Üldse söövad nad reeglina ka väljaspool sealiha vaid islami rituaali järgi tapetud liha. Seega, kui te neid külla kutsute, ärge pakkuge neile kunagi alkoholi (soovitavalt ärge seda ise nende juuresolekul samuti tarbige) ning söögipooliseks võite vabalt piirduda lihata roogadega (pakkuda näiteks kala).
Moslemite juuresolekul ei ole eriti soovitatav teha kahemõttelisi või seksuaalse alatooniga nalju, kuna nad ise selliseid kunagi ei tee ega armasta ka kuulata. Nalja võib muidugi teha, kuid sellisel juhul olgu tegu süütute ja lihtsate naljadega.
Mõnda islamiriiki reisides tuleb meeles pidada, et palavusest hoolimata võiksid naisterahvad end tavalisest enam katta (st suvised lühikesed kannikapüksid ning rinnahoidjata maikasärk ei ole eriti soovitatavad), kuigi enamikes islamiriikides sellest suurt numbrit ei tehta. Samuti tuleks hoiduda näiteks tänaval avalikult amelemisest või suudlemisest, kuna seda peetakse seal äärmiselt ebaviisakaks, avaliku korra rikkumiseks ning oma privaatelu teistele avalikustamine on üldse väga halva tooniga.
Moslemite jaoks on kõik nende religiooni puudutav äärmiselt oluline ning religiooni pihta käivaid nalju nad ei mõista (Mis on ka loomulik – kujutage ette, kui solvataks midagi, mis on teile kõige olulisem, olgu see siis kasvõi teie abikaasa.) Parem on religiooniteemat üldse vältida või kõnelda sellest aupaklikusega. Moslemid ei heida kunagi nalja teiste religiooni üle ning nad eeldavad, et ka teised ei tee nende religiooni kulul nalja. Moslemid on alati liigutatud, kui näevad, et te kasvõi midagi nende usu kohta teate.

people found this article helpful. What about you?