Ihraami keelud


Sel ajal, kui moslem on ihraami seisundis, on talle teatud asjade sooritamine keelatud. Keelust üleastumisel tuleb keelust olenevalt kas paranduseks ohver tuua või peab palverännaku järgmisel aastal uuesti tegema. Siinkohal  nimekiri keelatud tegudest:

1. Pea katmine. See keeld käib vaid meeste kohta. Pead ei tohi katta ka magades.

2. Ükskõik milliste keha karvade raseerimine, lõikamine või kitkumine.

3. Nii kätel kui jalgadel küünte lõikamine.

4. Parfüümi (kaasa arvatud lõhnaseebi või -šampooni) kasutamine. Võiks süüa vaniljet, kaneeli ja safranit.

5. Kokkuõmmeldud riiete (kaasa arvatud näiteks aluspükste) kandmine. Keeld ei käi naiste kohta, kes võivad kanda ükskõik milliseid islamis naistele lubatud riideid, püüdes siiski jääda võimalikult tagasihoidlikuks.

6. Toiduks loomade küttimine ning tapmine. Jumal ütleb Koraanis: „Oo teie, kes te usute, ärge tapke saakloomi, kui olete ihraami seisundis.” (5:95)

7. Seksuaalselt suudlemine ja puudutamine.

8. Seksuaalvahekord. Jumal ütleb Koraanis: „Ja kes plaanib sel ajal palverännakut sooritada, siis palverännaku ajal ärgu olgu ei vahekorda, patustamist ega vaidlemist.” (2:197)

9. Abiellumine, abieluettepaneku tegemine või kellegi kiitmine abielusoovile vihjamiseks. Jumala Sõnumitooja (saws) on öelnud: Ihraami seisundis mees ei tohiks ei abielluda ega abieluettepanekut teha.”

Kui keegi peaks rikkuma üht viiest esimesest keelust (kui kogemata, siis ei loe), tuleb tal anda fidja, st kas 3 päeva paastuda või toita kuut vaest, andes igaühele neist ühe kamalutäie (umbes 1, 25 kg) nisu, või ohverdada vähemalt 6-kuune lammas. Jumal ütleb Koraanis: „Ja kes teist on haige või kellel on probleeme peaga (nii et seda tuleb raseerida), peab hüvitiseks kas paastuma, (vaeseid) toitma või ohverdama.” (2:196) Saaklooma tapmisel peab aga hüvitiseks samaväärse looma tooma, kuna Jumal on Koraanis öelnud: „Kui keegi teist tapab (saaklooma) meelega, siis peab ta hüvitiseks Kaabasse tapetud loomale võrdväärse ohvrilooma tooma, nagu on otsustanud kaks õiglast meest teie hulgast; või peab ta oma patu heastamiseks toitma vaeseid või samaväärselt paastuma.” (5:95)

Suudlemise heastamiseks peab palverändur ohverdama lamba. Seksuaalvahekord rikub palverännaku, kuid palverändur peab hadži siiski lõpuni läbi tegema, badana (kaamel) ohverdama ning järgmisel aastal uuesti palverännakule minema. Kui badanat ohverdada ei ole võimalik, peab ta kümme päeva paastuma ja järgmisel aastal uuesti palverännakule minema. Imam Maliki raamatus „Muwatta” on ära toodud, et Omar ibn Al-Khattabilt, Ali ibn Abu Talibilt ja Abu Hurairalt küsiti kord ühe mehe kohta, kes oli palverännaku ajal oma naisega vahekorras. Nad vastasid: „Ta peab oma palverännaku lõpuni tegema, järgmisel aastal samuti palverännakule minema ja ohvrilooma tooma.”

Mis puutub aga abiellumisse, abieluettepaneku tegemisse ning igasugustesse igapäevastesse pattudesse nagu tagarääkimine ja valetamine, siis nende lepituseks on vaid siiras patukahetsus. Kuid kes tahaks siis selliste asjadega oma palverännakut kompromiteerida?

people found this article helpful. What about you?