Sinu naine – sinu maailm


Abielludes ei saa sa endale mitte vaid naist, vaid kogu maailma. Sellest hetkest kuni inšaAllah su elupäevade lõpuni saab sellest naisest sinu partner, kaaslane ja parim sõber. Ta jagab sinuga su hetki, päevi, aastaid; su muret, edu ja läbikukkumisi; su unistusi ja kartusi.

Kui oled haige, hoolitseb ta õrnalt sinu eest; kui vajad abi, teeb ta sinu heaks kõik, mis tema võimuses. Kui sul on saladus, siis tema hoiab seda; kui vajad nõu, siis annab ta seda sulle.

Ta on alati sinuga: kui hommikul tõused on ta esimene, keda näed; kogu päeva veedab ta sinuga – kui mitte füüsiliselt, siis mõtleb ta sinule, palvetab sinu eest kogu südamest ja hingest; kui lähed magama, siis on ta viimane, keda näed ja kui magad, näed sa temast und. Ta on su kogu maailm ja sina oled tema oma.

Parim võimalik kirjeldus abikaasade lähedusest on kirjas Koraanis: „Nemad on teile rüüks ja teie olete neile rüüks …“ (2:187) Tõesti, abikaasad on teineteisele rüüks, sest nad kaitsevad teineteist, annavad mugavustunde, katavad, toetavad ja ehivad nagu riided inimesi. Kujuta ette teekonda talvisel Alaskal ilma riieteta! Samamoodi kaitsevad, katavad ja toetavad meie kaasad meid eluteel. Abikaasadevaheline suhe on kõigist inimsuhetest see kõige imelisem: abikaasadevaheline armastus, kiindumus, lähedus, halastus, kaastundlikkus, rahu ja õrnus südames on lihtsalt kirjeldamatu.

Koraanis on kirjas: „Ja Jumal tegi teile teist endist kaasad …“ (16:72) Vaid Kõikvõimas Jumal Oma lõputus jõus, halastuses ja tarkuses suudab luua ja idandada neid imelisi ja õnnistatud tundeid abikaasade südametes. Jumal meenutab neile, kes otsivad universumist Tema märke, et need tunded kaasade südametes on üks märkidest, mis peaks inimestele Tema eksistentsi kinnitama: „Ja üheks Tema märkidest on, et Ta lõi teile teist endist kaasad, et võiksite neist lohutust leida ja Ta lõi teie vahele südamlikkuse ja halastuse. Kindlasti on selles märgid inimeste jaoks, kes mõtisklevad.“ (30:21)

Kuid Kõikvõimas Jumal teab, et inimese süda ei ole staatiline – mõnikord on see nõrk, mõnikord tugev. Tunded võivad aja jooksul muutuda ja muutuvadki. Armastus võib suureneda või haihtuda. Abieluühendus võib nõrgeneda, kui selle eest korralikult hoolt ei kanta. Abieluõnne ei tohiks iseenesestmõistetavaks pidada; jätkuva õnne nimel peavad mõlemad osapooled tööd tegema, oma panuse andma. Selleks, et abielupuu saaks edasi kasvada ja vilju kanda, peab mulda väetama, niisutama ja puu eest hoolitsema.

Mehed, ärge unustage, et kuigi meie Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) oli väga hõivatud mees, võttis ta siiski aega, et kõrbesse minna ja Aishaga (رضي اﷲ عنها) võidu joosta. Aisha (رضي اﷲ عنها) jooksis temast (صلى اﷲ عليه وسلم) kiiremini, kuid hiljem, kui ta oli veidi juurde võtnud, võitis Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم). Ärge unustage, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) viis oma naise noorte etiooplaste võistlusmänge ja tantse vaatama. Teineteisest tuleb hoolida ja seda hoolivust ka välja näidata!

Mehed, ärge unustage, et Jumal annab meile tasu iga tunde eest, mida me oma naise suhtes välja näitame, kuna Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) on öelnud: „Igaüks saab tasu iga asja eest, mida ta teeb Jumala rahulolu nimel; isegi toidu eest, mille mees paneb oma naise suhu.“

Mehed, ärge kunagi alahinnake väikeste žestide olulisust, olgu selleks siis toidu naise suhu panemine, autoukse avamine vmt. Ärge unustage, et Prohvet Muhammedil (صلى اﷲ عليه وسلم) oli kombeks oma põlv välja sirutada, et oma naist kaameli selga aidata. Üritage alati leida aega, et koos palvetada – teie ja Jumala vahelise sideme tugevdamine on parim võimalus tugevdada abielusidet teie endi vahel. Jumalaga rahus olemine tähendab ka rohkem rahu kodus.

Ärge unustage, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) andis edasi head uudised neile kaasadele, kes öösel üles ärkavad, et üheskoos palvetada. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) innustas seda kaasat, kes esimesena üles ärkab, teist üles äratama, isegi kui selleks on vaja viimasele külma vett näkku visata.

Püüdke alati anda endast parim, et oma naise vastu nii sõnades kui tegudes parimad olla. Räägi temaga, naerata talle, küsi ta nõu ja arvamust, veeda temaga aega ja ära unusta, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Parimad teie hulgast on need, kes on parimad oma naistele.“

On kombeks, et abikaasad vannuvad armastust ja truudust surmani. Ma usun, et see on hea märk, kuid see ei ole piisav! Ei ole piisav, et sa armastad oma naist; sa pead armastama ka neid, keda tema armastab: ta perekond saab ka sinu perekonnaks. Ära ole nagu minu üks kolleeg, kes oli õnnetu, et ta naise vanemad nädalaks külla tulid. Ta ütles otsekoheselt: „Mulle su vanemad ei meeldi!“ Ja loomulikult vastas naine: „Mulle sinu omad ka mitte!“ …

Samuti ei ole armastus surmani piisav. Me moslemitena usume, et on olemas Teispoolsus, kus jumalakartlikud ja õiglased oma kaasade ja järeltulijatega taas kokku saavad (43:70). Seega armastus on igavene!

Parim näide sellest on Prohvet Muhammedi (صلى اﷲ عليه وسلم) armastus Khadija (رضي اﷲ عنها) vastu, kes oli 25 aastat tema naine. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) armastas kõiki, keda Khadija (رضي اﷲ عنها) armastas ja see armastus jätkus veel ka peale seda, kui Khadija (رضي اﷲ عنها) juba ammu surnud oli. Iga kord, kui ta majas kits tapeti, saatis ta osa sellest Khadija (رضي اﷲ عنها) perele ja sõpradele ja iga kord, kui ta tundis, et ukse taga seisev külaline võiks olla Khadija (رضي اﷲ عنها) õde Hala, palus ta: „Oo Jumal, olgu see Hala!“

Sinu naine on sinu maailm; hoolitse tema eest!

Allikas: http://sisters.islamway.net/modules.php?name=News&file=article&sid=171

people found this article helpful. What about you?