Mis katkestab või tühistab paastu?


Igasugune ettekavatsemata tegu, nagu kogemata söömine või joomine või seksuaalvahekord, ka „märg” unenägu, ei tühista paastu eeldusel, et tegevus lõpetatakse kohe, kui meenub paastumise kohustus.

Soovitatav ei ole paastumise ajal ka närimiskummi närimine, oma suuvedelike suhu kogumine ja selle alla neelamine janu kustutamiseks ning liigne vee kuristamine näiteks palveks puhastumise ajal. Ka nälja ja janu üle kurtmine, vaidlemine ja ebasündsate sõnade kasutamine, teiste taga rääkimine, valetamine ja vandumine ei kuulu paastumise juurde ning võivad paastu tasu vähendada, kuni järele ei jää muud kui vaid nälg.

Paastu enneaegsed katkestajad:

1. Seksuaalsuhted

● Paastu võivad katkestada isegi suudlused või kallistused, kõik oleneb sellest, kas need tõid endaga kaasa spermaerituse või tupevooluse või mitte. Parem on sellistest asjadest hoiduda, et mitte kogemata hätta sattuda. Sõbralik põsemusi on lubatud, kuid eks igaüks tea oma piire ise.

● Kui keegi astub meelega paastu ajal vahekorda ilma mõjuva põhjuseta, tuleb kaotatud päev tasa teha ja sellele lisaks paastuda veel kaks järjestikust kuud või anda sama  arv päevi vaesele moslemile kaks toidukorda või anda ühele vaesele moslemile üks toidukord sama arv päevi järjest või anda sama arv päevi vaestele moslemitele 1, 2 kg teravilja või selles väärtuses toiduaineid. (Al-Bukhari 1936, Muslim 1111)

● Kui naist paastu ajal seksuaalsuhteks sunnitakse, ei pea ta isegi multiorgasmide korral kahte kuud paastu tegema. Kui soovib, võib teha vaid selle ühe päeva.

● Kui mõtte tõttu tekib tahtmatult spermavool või tupeeritis, tuleb järele teha see päev.

● Kui teed lõunauinakut ning näed erootilist unenägu, mille tulemusel eritub spermat või tupevoolust, ei pea seda päeva järele tegema, kuna see oli tahtmatu ning inimesest olenematu. Tuleb lihtsalt sooritada ghusl ning paastu jätkata.

2. Söömine ja joomine ning muu sellesarnane

● Kõik vedelik, mis suu, nina või silmade kaudu makku jõuab, katkestab paastu. (NB! Mitte liialdada nohu, pisarate või sülje väljasülitamise ning kontrollimisega.)

● Kui sööd kogemata (ei pane tähele, näksid või maitsed midagi harjumusest), siis niipea, kui märkad, lõpeta kohe ja ütle: „Älhämdulillääh! Aitäh Jumalale, kes mind toitis!” ja sinu paast kehtib.

● Kui sööd meelega, on see kõigist paastu enneaegsetest katkestajatest kõige hullem juhtum, kuna ei ole teada, kuidas seda heastada. Ainus võimalus on oma päev järele paastuda ning kahetseda ja seda viga mitte kunagi enam korrata –  Jumal on Andestav.

3. Ravimid 

● Silma- või nohutilku ei tohi panna, välja arvatud juhul, kui see on tõesti vajalik (näiteks silmas on äge põletik).

● Kõik ravimid on keelatud, välja arvatud juhul, kui tegemist on kroonilise haigega, kes võtab pidevalt rohtu (näiteks diabeetikud jt). Kui tavaliselt terve inimene on haige, siis ta ei ole kohustatud paastuma; paastub hiljem järele, kui on terve.

● Vereanalüüsi andmine ei katkesta küll paastu, kuid ei ole soovitatav. Lihtsalt doonoriks on paastu ajal parem mitte minna.

● Hambaravi ei ole probleem, isegi kui hammas välja tõmmatakse.

● Ka enese vigastamisel haava puhastamine rohuga ei ole probleem.

● Oksendamine ei katkesta paastu, välja arvatud, kui seda tehakse meelega.

● Paastu ei riku: henna, kreem, kosmeetika, juuksevärv, parfüümid, duši all või ujumas käimine, aerosool astmaatikute jaoks.

● Eriarvamusel ollakse järgneva suhtes: kohl silmadele ja bahuur (viiruk – jõuab makku, nagu suitsetamisel).

4. Rasedus ja imetamine

Rase või imetav naine, kes kardab oma lapse, enda või mõlema pärast, on paastust vabastatud ning võib kas: 1. iga paastumata päeva eest toita vaest, 2. paastuda sama arvu päevi hiljem, kui on selleks võimeline, 3. toita iga paastumata päeva eest vaest ja hiljem järele paastuda. Viimane on kõige kindlam, kuid ka teised variandid on lubatud.

5. Hambapesu

● Hambaid võib pesta ükskõik kui palju, kuid neutraalse hambapastaga. Parem oleks kasutada siwaki.

●  Wudu tegemisel ei ole soovitatav väga ägedalt kurku kuristada.

6. Valed

Valetamine ei katkesta paastu, kuid kõik hasanad lähevad sellele, kelle peale valetati.

7. Haigus või reis

● Kui oled haige või reisil ja ei saa paastuda, pead sama arvu päevi järele tegema. Kindlasti tuleb need järele teha enne järgmist ramadaanikuud.

● Kui juhtub, et inimene sureb enne järeletegemist, ei ole sellest probleemi, kui tegemata jäi kohustuslik paast – keegi ei vali oma surmaaega ja keegi ei saa valida ka paastuaega. Kui aga tegu on vabatahtlikult endale võetud kohustusega paastuda (näiteks vannun, et paastun, kui Jumal aitab mind teatud olukorras) ja see täitmata jäi, peaks keegi perekonnast selle täitma, vastasel juhul jääb see võlana kirja.

● Need, kes on haiged ilma tervenemislootuseta ning seetõttu paastuda ei saa, peavad andma ühe toiduportsjoni päevas iga paastumata päeva eest.

PAASTU KATKESTAVAD: 

1. söömine, joomine ja kõik muu, mis jõuab makku;

2. suur verejooks;

3. seksuaalvahekord, onanism;

4. menstruatsioon ja sünnitusjärgne veri;

5. usust lahti ütlemine.

Paastu katkestavad veel vitamiinide võtmine, operatsiooni käigus või muidu haiguse puhul veenitilguti, neerude dialüüs jmt.

people found this article helpful. What about you?