Levinuimad vead


Mitte-araablaste levinuim viga Koraani retsiteerimisel on tähed ise, st tähtede valest kohast hääldamine ja vale pikkus – nii pikemalt kui ka lühemalt hääldamine kui vaja. Iga lühivokaal konsonandi kohal tuleb välja hääldada ühe täistähepikkusena. Seega tuleb damma (lühike u) hääldada sama pikalt kui kasra (lühike i) või fatha (lühike a), välja arvatud juhul kui neile lühikestele vokaalidele järgneb mõni medd täht (ehk pikk vokaal), nagu näiteks:

كَمَا

ٱلَّذِينَ

مَّعْدُودَٰتٍ

Medd tähti tuleb hääldada kahe vokaalipikkustena, välja arvatud juhul, kui neile järgneb kas hamza või sukuun.

كَتَبَ

Selles sõnas on kõik vokaalid ühepikkused; teisisõnu on selles sõnas kokku kolm vokaalupikkust. Sõnas ei ole ühtki medd tähte, seega ka mitte ühtki pikendatud vokaalut.

كُتِبَ

Ka selles sõnas on kõik vokaalud täpselt ühepikkused ehk kokku on kolm vokaalupikkust. Siingi ei ole ühtki medd tähte, seega ka mitte ühtki pikendatud vokaalut.

Nagu varem mainitud sai, on kõigil vokaalidel sama pikkus. See ei kehti aga nende tähtede kohta, millel vokaalid puuduvad – neid nimetatakse saakin tähtedeks (ehk tummadeks tähtedeks). Saakin tähtede pikkus sõltub nende omadustest. Erinevus ei ole küll ajaliselt väga suur. Hetkel me medd tähtedest (ehk pool-konsonantidest/pool-vokaalidest) ei räägi, kuid tuleme hiljem nende juurde tagasi. Saakin tähed jagatakse kolme gruppi, vastavalt nende häälduse pikkusele. Need kolm gruppi on:

1. الشدّة (aš-šadda) ehk tugev grupp,

2. التوسّط (at-tawassat) ehk keskmine grupp,

3. الرخاوة (ar-rakhaawa) ehk pehme grupp.

1. الشدّة (aš-šadda): Tugeva grupi tähed häälduvad kõige lühemalt, sest need justkui vangistavad väljahääldades hääle. Kui neil tähtedel vokaali peal pole (st neil on sukuun), on nende hääldusaeg lühike. Siia gruppi kuuluvad: أ ج د ق ط ب ك ت ja neist võib kokku moodustada lause: أُجِدْ قَدٍ بَكَتْ.

2. التوسّط (at-tawassat): Keskmise grupi tähed häälduvad keskmise pikkusega, kuna nad ei vangista häält väljahääldades täielikult. Siia gruppi kuuluvad: ل ن ع م ر ja need võib kombineerida järgmiseks lauseks:  لِنْ عُمَر.

3. الرخاوة (ar-rakhaawa): Pehmesse gruppi kuuluvad kõik ülejäänud araabia keele konsonandid. Neid tähti saab ka ilma vokaalita pikalt välja hääldada ja seega hääldataksegi neid kõige pikemalt.

KOKKUVÕTE:

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõik lühikesed vokaalid hääldatakse täpselt ühe pikkusega, välja arvatud juhul, kui neile järgneb medd täht (ehk pool-konsonant/pool-vokaal). Kui tähtedel (välja arvatud medd tähed) on peal sukuun (st vokaal puudub), on nende pikkused erinevad, olenevalt sellest, millisesse kolmest grupist nad kuuluvad. Kõige lühemad on tugeva grupi tähed, pikkuselt järgmised on keskmise grupi tähed ja kõige pikemad on pehme grupi tähed. Kõik keskmise grupi tähed on üksteisega võrreldes täpselt ühe pikkuse hääldusajaga, nagu ka pehme grupi tähed omavahel võrreldes. Ka tugeva grupi tähed on omavahel võrreldes sama häälduspikkusega, kuid kahe tähe – ك ت – hääldamisega kaasneb suust õhuvool.

people found this article helpful. What about you?