Koraani tähendus


LINGVISTILINE TÄHENDUS

Sõna Koraan (qur’ään) on araabiakeelse tegusõna qara’a (lugema) teonimi, sõna talaa (retsiteerima) või džama’a (koguma) tähenduses. Ütleme: qara’a, qar’an, qur’äänan; nagu ütleme ghafara, ghafran, ghufraanan (andestama). Esimeses tähenduses (talaa) ontegemist teonimega mineviku kesksõna (ismu l-maf’uul) tähenduses ehk „see, mida loeti“. Teises tähenduses (džama’a) on tegemist teonimega tegijanime (ismu l-fää’il) tähenduses ehk „see, mis endas midagi sisaldab“, kuna see sisaldab endas informatsiooni ja seaduseid.”[1] Nagu on kirjas Allahi sõnas: „Tõesti, Meie asjaks on selle kokku kogumine ja selle ette kandmine. Ja kui Me oleme selle (sulle, Muhammed; ingel Gaabrieli kaudu) ette kandnud, siis järgi selle (Koraani) ettekandmist.“ (75:17-18)           

RELIGIOOSNE TÄHENDUS

Oma usulises tähenduses on Koraan Jumala sõna, mis ilmus Prohvet Muhammedile (صلى اﷲ عليه وسلم). Koraani on edastatud selle ilmumise algusest nii kirjalikult kui ka suuliselt arvutute häälte kaudu; alustades suura Al-Fatihaga ja lõpetades suura An-Naasiga. Allah ütleb: „Tõesti, Meie saatsime sulle (st Muhammedile) alla Koraani osadena.“ (76:23)

Allah on hoidnud Koraani puhta kõigist muudatustest, lisadest või muutustest, kuna Ta Ise kehtestas End selle kaitsjaks. Ta ütleb: „Tõesti, Meie saatsime Meenutaja (Koraani) ja Me kindlasti kaitseme seda (rikkumise eest).“ (15:9)

Seda juba sajandeid ja mitte ükski Tema vaenlastest ei ole suutnud seda muuta, sellele lisada, sellelt eemaldada või seda uuendada, ilma et Allah seda poleks näinud või tegu paljastanud.

Allah kirjeldab Oma Raamatut arvukatel kordadel, mis näitab selle tähtsust, kasu, unikaalsust, mõjukust ja kes seda hindavad kui ilmutatud raamatut.

„Ja Me oleme tõepoolest sulle (st Muhammedile) andnud Seitse Tihti Korratavat (st Al-Fatiha) ja vägeva Koraani.“ (15:87)

„Tõesti, see Koraan juhib sobivaimale ja annab häid uudiseid usklikele, kes teevad häid tegusid, et nad saavad suure tasu.“ (17:9)

„Kui oleksime selle Koraani saatnud alla mäele, oleksid sa näinud seda jumalakartlikkuses alandumas koost lagunemas. Ja need näited toome me inimestele – ehk nad mõtisklevad.“ (59:21)

„… Ja see Koraan ilmutati mulle, et võiksin selle läbi hoiatada teid ja kõiki, kelleni see jõuab …“ (6:19)

„Ja ära kuuletu uskmatutele ning püüdle sellega (st Koraaniga) suuresti nende vastu.“ (25:52)

„… Ja me oleme saatnud sulle (st Muhammedile) alla Raamatu kõikide asjade selgituseks, juhtimiseks, halastuseks ja heaks uudiseks moslemitele.“ (16:89)

„Ja Me saatsime sulle (st Muhammedile) alla Raamatu tões, kinnitades eelnevat Raamatust saadetut (st eelmisi ilmutusi) ja mõõdupuuks selle üle. Seega mõista nende üle kohtu selle järgi, mis Jumal on alla saatnud ja ära järgi nende kalduvusi, mis on eemaldunud sulle tulnud tõest. Kõigile teist oleme määranud seaduse ja meetodi. Kui Jumal oleks tahtnud, oleks ta teinud teid üheks kogukonnaks, kuid (Ta tahtis) teid selles proovile panna, mis Ta teile on andnud. Seega kiirustage heale! Te kõik naasete Jumala juurde ja Ta annab teile (selle osas) teada, milles erimeelsusel olite.“ (5:48)

Püha Koraan, millega saabus Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم), on islami seaduse allikaks kõikidele inimestele. Allah ütleb:

„Õnnistatud olgu See, Kes saatis Oma sulasele alla furqaani (hea ja halva mõõdupuu, st Koraani), et too võiks maailmadele hoiatajaks olla.“ (25:1)

Älif, lääm, raa (ALR)! (See on) Raamat, mille me saatsime sulle (st Muhammedile) alla, et saaksid tuua inimkonna pimedustest välja valguse kätte, nende Isanda loal, Võimsa ja Ülistatu teele, Jumala (teele), Kellele kuulub, mis on taevastes ja mis Maa peal. Häda uskmatuile ranges karistuses.“ (14:1-2)

KORAANI ERINEVAD NIMETUSED

1 – Qur’aan (Koraan), Allah ütleb:

„Ramadaan on kuu, mil saadeti alla Koraan, juhiks inimkonnale, selgeks juhiks ja vahetegijaks. Ja kes on tunnistajaks kuule (kuu ilmumisele), paastugu see (kuu). Ja kes on haige või reisil, (paastugu) sama arv muid päevi. Jumal tahab teile lihtsust ja mitte raskust. Peate täitma sama arvu päevi ning ülistama Jumalat, et Ta on teid juhtinud, et saaksite Talle tänulikud olla.“ (2:185)

2 – Furqaan (hea ja halva mõõdupuu), Allah ütleb:

„Õnnistatud olgu See, Kes saatis Oma sulasele alla Furqaani, et too võiks maailmadele hoiatajaks olla.“ (25:1)[2]

Nimetatud selliselt, kuna lubab teha vahet õigel ja valel.

3- Kitaab (Raamat), Allah ütleb:

„Ja loe ette (oo Muhammed) sellest, mis on sulle ilmutatud su isanda Raamatust. Tema sõnadele ei ole muutjat ja kelleltki teiselt peale Tema ei leia sa kaitset.“ (18:27)

4 – Tanziil (ilmutus; otsetõlkes „midagi, mis on alla tulnud“), Allah ütleb:

„Ja tõesti, see on ilmutus Maailmade Isandalt.“ (26:192)

5 – Dhikr (meenutus), Allah ütleb:

„Tõesti, Meie saatsime Meenutaja ja Me kindlasti kaitseme seda (rikkumise eest).“ (15:9)

6 – Ruuh (hing, hingetõmme), Allah ütleb:

„Ja nii oleme sulle ilmutanud hingetõmbe Oma käsust …“ (42:52)

Nimi Mushaf ei ole Allahi antud nimi Koraanile, vaid Abu Bakri (رضي اﷲ عنه) valitsemise ajal moslemite valitud nimi, kirjeldamaks seda raamatut, kus on ühendatud kogu ilmutus. [3]

Araabia keeles tähendab sõna „mushaf” midagi, mis ühendab lehti.[4]


[1]              Vaata ka „Usul fi At-Tasfir”, Sheikh Al-Uthaimeen.

[2]              Vaata „Usul fi At-Tafsir“, Sheikh Al-Uthaimeen.

[3]              „Al-Itqan fi Ulum Al-Qur’an“ (1-114)

[4]              Mukhtar „As-Ṣḥiậḥ“, lk 344.

people found this article helpful. What about you?