30. Haridus ja kasvatus


LÄÄS VS ISLAM

Küsimus: Läänes elav moslemina on minu mureks laste islamlik kasvatamine ja kooliharidus. Paljudes Euroopa riikides puuduvad islamikoolid, kas on neid siis vähe või koguni keelatud. Kooliprogrammides puuduvad tihti sellised ained nagu sotsioloogia, poliitteadus, psühholoogia, pedagoogika. Palun andke nõu, kuidas peaksime oma noortele haridussüsteemi kohandama. (Silmas peaks pidama seda, et migratsioonipiirangute tõttu ei ole meil võimalik araabia/ moslemiriiki välja rännata.) Allahi õnnistusi teile!

Vastus: Kogu ülistus olgu Allahil!

Et moslemipere struktuuri uskmatutes riikides alal hoida, peame järgima teatuid tingimusi ja kohustusi, nii kodus kui ka väljaspool kodu:

Koduseinte vahel:

– Vanemad peaksid lastega koos regulaarselt mošees palvetamas käima. Kui mošeed läheduses pole, peavad nad kodus kogukonna palved läbi viima.

– Nad peavad Koraani lugema ja selle retsitatsiooni igapäevaselt kuulama.

– Nad peavad ühiselt einestama.

– Nad peavad Koraani keeles niipalju kui võimalik rääkima.

– Nad peavad hoidma alal häid käitumisviise nii peres kui ka sotsiaalses ümbruskonnas, mis Maailma Isanda poolt suuras An-Nuur 24 kirjeldatud on.

– Nad ei tohi ise ega ka lastel amoraalseid filme vaadata lasta.

– Teie lapsed peavad kodus magama ja nii kaua kõik võimalik kodus vanemate juures elama, et sellisel viisil välisest halvast mõjust eemal olla.

– Te peaksite vältima seda, et lapsed kodust kaugetes ülikoolides õpivad, kus nad internaatides elama peaksid. Muidu kaotame oma lapsed ja nad assimileeruvad selle ühiskonnaga.

– Me peame toituma ainult halal toiduainetest ning hoiduma kindlasti keelatust, ka suitsust, mõnuainetest ja muust kergesti kättesaadavast haramist.

Väljaspool koduseinu:

– Me peame oma lapsed viima islamilasteaedadesse ja islamikoolidesse.

– Samuti peame oma lapsi mošeedesse saatma, et žumua loengutest, ühispalvetest, loengutest, seminaridest, ettekannetest osa võtta.

– Me peame lastele ja noortele looma sportimisvõimalusi, kus on moslemitest järelvalve.

– Tuleb organiseerida hariveid laagreid, kuhu kõik pereliikmed minna saaksid.

– Isad ja emad peaksid püüdma pühasid kohti külastada, sooritamaks omra ja hadži koos lastega.

– Harjutada lapsi lihtsas keeles islamist rääkima, et sellest nii täiskasvanud, lapsed kui ka mitte-moslemid aru saaksid.

– Treenida lapsi Koraani pähe õppima, ka kui võimalik moslemi / araabia riiki saata, et nad oma usu kohta rohkem õpiksid.

– Õpetada mõningeid meie poeglapsi žumua jutlusi pidama ja kogukonnapalveid juhtima, et neist saaksid usujuhid.

– Julgustada lapsi varakult abielluma.

– Me peame oma tütreid julgustama abielluma moslemitega neist peredest, kes on tuntud heade usklike omaduste poolest ning käituvad hea etiketi järgi.

– Peaksime hoiduma helistamast hädaabinumbrile 112, et lahendada peresiseseid konflikte. Kui konfliktid tekivad, tuleb need hoopis perekonnaringis või kogukonnaringis diskreetselt ning õiglaselt lahendada.

– Hoiduda igasugustest pidudest, kus on uskmatute muusika, tantsud ja moraalitud laulud. Samuti keelata lapsi pühapäevadel teiseusulistega nende jumalateenistustest osa võtmast.

Ja Allah on edu andja ja õnnistaja meie ettevõtmistes.

Šeik Muhammad Salih al–Munajjid

people found this article helpful. What about you?