26. Istikhaara (konsultatsiooni palve)


Jabir ibn Abdullah (raa) ütles: „Prohvet (saws) õpetas meid igas asjas Jumalalt nõu küsima, nagu ta õpetas meile ka üht suurat Koraanist. Ta (saws) ütles: „Kui kellelgi teist on oluline asi otsustada, siis ta palvetagu kaks rakat väljaspool kohustuslikke palveid ja seejärel öelgu:

74. allaahumma inni ästäghiiruka bi-’ilmik. wa’ästäqdirukä bi-qudratik. wä’äs’äluka min fadlika l-aziim. fä’innäkä taqdiru walää aqdir. wa-tä’lämu wa-lää ä’ läm. wa’äntä ’älläämu l-ghujuub. allaahumma in kuntä tä’lämu ännä (häädhäl-amra[1]) khäiru l-lii fi diinii wa-mä’ääši wa ’ääqibäti ämri. äw qaalä ’ääžil amri wa-ääžilihi, fäqdurhu lii, wa-jässirhu lii, thummä bäärik lii fiikh. fä in kuntä tä’lämu ännä (häädhäl-amra*) šarru l-lii fi diinii wa-mä’ääši wa ’ääqibäti ämri. äw qaalä fii ’ääžili amri wa-ääžilihi, fasrifhu ’ännii, wasrifnii ’ännhu waqdur liiä l-khäirä häithu käänä thummä rdinii bih.Oo Jumal, ma otsin Sinu juhendust läbi Sinu teadmisete ja ma otsin võimet läbi Sinu Võimu ja ma palun Sinult Su suurt heldust. Sul on võim ja minul pole; Sina tead ja mina mitte. Sina oled peidetud asjade Tundja. Oo Jumal, kui Sinu teadmiste kohaselt (see asi*) on mulle hea mu usus, mu elus ja mu asjatoimetustes, nii hetkel kui ka tulevikus, siis saada see minu jaoks korda, tee see mulle lihtsaks ja õnnista seda mulle. Ja kui Sinu teadmiste kohaselt (see asi*) on mulle halb mu usus, mu elus ja mu asjatoimetustes, nii hetkel kui ka tulevikus, siis pööra see minust ära ja pööra mind sellest ära. Ja anna mulle head, ükskõik, kus see ka poleks ja tee nii, et oleksin sellega rahul.[2]

Igaüks, kes otsib Looja nõu, ei pea seda kahetsema ja igaüks, kes otsib usklike nõu, tunneb end oma otsuses kindlalt. Jumal on Koraanis öelnud: „ … Seega, andesta neile ning palu neile (Jumalalt) andestust ja nõusta neid. Kui oled otsustanud, siis usalda Jumalat, tõesti, Jumal armastab neid, kes Teda usaldavad. (3:159)


[1] Duaad tehes peaks „see asi“ („häädhäl-amra“) saama asendatud selle asja nimetusega, mille kohta juhendust palutakse.

[2] Al-Bukhari 7/162

people found this article helpful. What about you?